شستشوی بینی بعد از جراحی

شستشوی بینی بعد از جراحی

شستشوی بینی بعد از جراحی یکی از مراقبت‌های دوران نقاهت است که بیماران باید به صورت صحیح آن را انجام دهند. جراحی بینی یک جراحی ظریف و پیچیده است که برای اغلب بیماران بدون عوارض جانبی و با نتایج مطلوب به پایان می‌رسد. در صورتی که مراقبت‌های پس از جراحی را به طور کامل و طبق دستورالعملی که پزشک ارائه داده است انجام دهید می‌توانید دوران نقاهت را بدون هیچ‌گونه عارضه به پایان برسانید. در ادامه‌ی این مقاله نکاتی را پیرامون شستشوی بینی بعد از جراحی ارائه می‌نماییم.

اهمیت شستشوی بینی بعد از جراحی

حفظ بهداشت مناسب بینی و صورت پس از عمل بینی یکی از نکات کلیدی برای موفقیت و همچنین حفظ نتایج جراحی است. با اینکه تمام پزشکان بر شستشو و تمیز نگه داشتن بینی پس از جراحی تاکید دارند اما باید توجه نمایید که شستشوی بینی باید کاملاُ طبق اصولی که جراح به شما آموزش می‌دهد انجام شود در غیر این صورت ممکن است موجب آسیب به بافت‌های بینی شوید و نتایج جراحی را به خطر بیندازید. شستشوی بینی بعد از جراحی اهمیت فراوانی دارد، برخی از مزایای شستشوی بینی بعد از جراحی عبارتند از:

  • پاکسازی مجرای بینی
  •  تنفس راحت‌‌تر
  • ضد عفونی مجاری بینی و پیشگیری از عفونت
درباره شستشوی بینی بعد از جراحی

چگونه بعد از عمل، بینی را شستشو دهیم؟

برای شستشوی بینی بعد از جراحی باید به نکات زیر توجه نمایید:

جهت شستشوی بینی بعد از جراحی از محلول شستشوی سالین استفاده کنید. این محلول را می‌توانید از داروخانه‌ها تهیه کنید.

هنگام شستشوی صورت و خارج بینی از وارد کردن هرگونه فشار به سطح بینی خودداری نمایید.

جهت برطرف کردن انسداد و گرفتگی‌های داخل حفره‌های بینی به هیچ وجه انگشتان خود و یا شی خارجی را وارد بینی نکنید. وارد کردن هرگونه شی خارجی به داخل بینی در طی دوره‌ی بهبود می‌تواند به ساختارهای داخلی بینی صدمات جبران ناپذیری وارد نماید و منجر به بروز خونریزی و عفونت شود.

از وارد کردن هرگونه فشار به قسمت خارجی و داخلی بینی خودداری نمایید.

بهترین روش شستشوی بعد از جراحی

تا زمانی که آتل روی بینی را برنداشته‌اید و یا بینی شما بخیه و پانسمان دارد از وارد کردن هرگونه فشار و یا جسم خارجی داخل مجرای بینی باید خودداری نمایید. در صورتی که مخاط و لخته‌های خون منجر به ایجاد پوسته‌های خشک در اطراف سوراخ‌های بینی شده‌اند می‌توانید از روش‌ زیر برای پاک کردن آنها استفاده کنید:

یک حوله‌ی تمیز را با آب گرم خیس کنید و به آرامی در اطراف بینی که دارای لخته‌ و ترشحات خشک شده‌ی بینی است بکشید. از هرگونه فشار به بینی خودداری نمایید زیرا یم‌تواند موجب تحریک و تورم بینی شود. شستشوی مجرای داخلی از عفونت پیشگیری می‌نماید و باعث می‌شود بیمار بتواند راحت‌تر نفس بکشد. پس از برداشتن آتل و کشیدن بخیه‌های خارجی می‌توانید داخل مجرای بینی را به روش زیر شستشو دهید: برای شستشوی مجرای بینی باید دستگاه‌های مخصوص شستشوی بینی که در داروخانه‌ها موجود است تهیه کنید. استفاده از این دستگاه بسیار ساده است. دستگاه شستشوی مجرای بینی مانند یک قطره چکان بزرگ است. ابتدا محلول سالین را داخل این دستگاه بریزید، سپس سر خود را کمی کج کنید، محلول نمکی را داخل سوراخ بینی که به سمت بالا است بریزید، محلول پس از عبور از مجاری بینی از سمت دیگر خارج می‌شود. این روش را برای سوراخ دیگر بینی نیز انجام دهید. برای برطرف کردن هرگونه گرفتگی و یا لخته‌های خشک شده‌ی خون می‌توانید از یک چوب پنبه‌ی ظریف استفاده کنید. مقداری پراکسید هیدروژن را روی قسمت پنبه‌ای چوب پنبه قرار دهید و چوب پنبه را به آرامی وارد مجرای بینی کنید، از هرگونه فشار خودداری نمایید. با انتهای چوب پنبه فقط خون و ترشحات خشک شده را پاک کنید. از وارد کردن چوب پنبه به بخش‌های داخلی مجرای بینی خودداری نمایید و فقط قسمت‌های ابتدایی مجرا را پاک کنید.

شستشوی بینی بعدازجراحی به چه صورت است؟

شستشوی بینی بعد از عمل باید تا چه زمانی انجام شود؟

شستشوی بینی باید پس از برداشتن آتل، پانسمان‌ها، بخیه‌ها خارجی شروع شود. بهترین زمان شروع شستشوی بینی زمانی است که پزشک به شما این اجازه را داده باشد. پیش از معاینه توسط پزشک از هرگونه شستشوی بینی، فشار روی بینی و وارد کردن اجسام خارجی به مجرای بینی خودداری نمایید.

دوره‌ی نقاهت در بیماران مختلف با توجه به روش جراحی و پاسخ بدن در التیام بافت‌ها متفاوت است. شستشوی بینی به روشی که نام بردیم باید تا زمان پایان دوران نقاهت انجام شود. پایان دوره‌ی نقاهت و شستشوی بینی تنها از طریق جراح باید بررسی و اعلام شود.

به طور کلی توصیه می‌شود پس از برداشتن اتل (هفت روز) شستشوی بینی را شروع کنید و تا دو ماه پس از جراحی ادامه دهید.

عوارض عدم شستشوی بینی بعد از جراحی

در صورتی که شستشوی بینی به صورت اصولی انجام نشود ممکن است علاوه بر کاهش ماندگاری عمل بینی با این عوارض روبرو شوید:

  • عفونت
  • گرفتگی بینی
  • اختلال در تنفس

سوالات متداول

در صورت گرفتگی مجرای بینی پس از جراحی می‌توان از گوش پاک کن برای تمیز کردن آن استفاده کرد؟

خیر، در صورت هرگونه گرفتگی ناشی از خونریزی و یا ترشحات بینی به هیچ وجه نباید از گوش پاک کن، دستمال کاغذی، انگشت و یا سایر اجسام خارجی استفاده شود. شما تنها مجاز هستید با روشی که در این مقاله توضیح داده شد و با سرم سالین بینی خود را شستشو دهید.

شستشوی قسمت خارجی بینی پس از جراحی چگونه باید انجام شود؟

برای پاک کردن قسمت خارجی بینی می‌توانید از یک پنبه‌ی استریل و محلول سالین استفاده کنید، پس از شستشو پوست بینی را بدون هرگونه فشار، خشک کنید.

پس از جراحی بینی هر روز چند بار باید بینی را شستشو داد؟

شستشوی بینی هر روز یک مرتبه کافی است اما در صورت نیاز می‌توانید تا 2 الی 3 بار نیز این فرآیند را تکرار کنید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *